Релігійні теорії виникнення мови

Автор работы: Пользователь скрыл имя, 30 Октября 2013 в 22:55, лекция

Краткое описание

Мова була створена Богом, богами або божественними мудрецями. Ця гіпотеза відображена в релігіях різних народів.
Згідно індійським ведам (XX вік до н.е.), головний бог дав імена іншим богам, а імена речам дали святі мудреці за допомогою головного бога. В Упанішадах, релігійних текстах X століття до н.е. мовиться про те, що суще створило жар, жар - воду, а вода - пищу, тобто живе. Бог входив в живе створює в ньому ім'я і форму живої істоти. Поглинене людиною розділяється на найгрубішу частину, середню частину і якнайтоншу частину. Таким чином, їжа розділяється на кал, м'ясо і розум. Вода - на сечу, кров і дихання, а жар розділяється на кістку, мозок і мову.

Вложенные файлы: 1 файл

мовознавство.doc

— 82.00 Кб (Скачать файл)

На користь цієї на перший погляд дивної гіпотези також говорять скачки у виникненні біологічних видів. Наприклад, при розвитку від черв'яків (700 мільйонів років, що з'явилися, тому) до появи перших хребетних - трилобіту було потрібне б 2000 мільйонів літ еволюції, але вони з'явилися в 10 разів швидше в результаті якогось якісного стрибка.

Логосична теорія походження мови

На ранніх етапах розвитку цивілізації виникла логосична  теорія (від греч. logos - поняття; розум, думка) походження мови, яка існує  в декількох різновидах: ведичной, біблійної, конфуціанської. В представленні  народів Індії і Передньої Азії, що жила раніше X в. до н.е., мова була створена божественним, духовним початком. Позначаючи духовний початок, стародавні люди використовували терміни бог, слово, логос, дао. Найстародавнішими літературними пам'ятниками є індійські Веди. Згідно Ведам, установником імен є Бог, який створював не всі імена, а тільки підлеглих йому Богів. Імена речам вже встановлювали люди, але за допомогою одного з Богів - натхненника красномовства і поезії.

В міфології стародавніх  греків був сюжет про те, що творцем мови виступає Бог Гермес - покровитель торгівлі і засобів повідомлення, що ототожнювався з єгипетським Богом мудрості і листа Тотом. В старогрецькій філософії ця ідея була не дуже популярною, оскільки вважалося, що відповісти на питання про походження мови можна використовуючи природні аргументи і не вдаючись до надприродної допомоги.

По Біблії носієм Слова  є Бог: "На початку було Слово, і Слово було у Бога, і Слово  було Бог. Воно було на початку у  Бога. Все через нього почало бути, і без нього ніщо не почало бути, що почало бути" (Євангеліє від Іоанна). Створюючи мир, Бог вдається до акту говору: "І сказав Бог: так буде світло. І стало світло... І сказав Бог: так буде твердь посеред води, і та відділяє вона воду від води...І стало так" (Буття). Потім він встановлює імена створеним єствам: "І назвав Бог світло вдень, а тьму вночі... І назвав Бог твердь небом...І назвав Бог сушу землею, а збір вод назвав морями" (Буття). Таких імен Бог встановлює трохи: день, ніч, небо, земля, море, доручаючи той, що іменує всього іншого Адаму. Таким чином, згідно Біблії, Бог наділював людей здібністю до мови, яку вони спожили для найменування речей.

Ідея божественного походження мови проходить через всю історію  мовознавства. Такі крупні мислителі, як Платон ( IV в. до н.е.), візантійський богослов, один з батьків християнської церкви Г. Нисский (335-394), єпископ Ансельм Кентерберійській (1033-1109), німецький просвітитель і вчений И. Гердер (1744-1803), класик німецької філософії епохи Просвещения Г.Э. Лессинг (1729-1781), німецький філософ і просвітитель Д. Тидеманн (1748-1803), багато роздумуючи над походженням мови, прийшли до висновку про його божественний початок.

Найбільший мовознавець XIX сторіччя, основоположник загального мовознавства і філософії мови Вільгельм  фон Гумбольдт (1767-3 835) розглядав мова як діяльність духу. Його уявлення про мову як енергії і стихійної діяльності людського духа - цей подальший розвиток логосичной теорії походження мови. Узяті в сукупності концепції про виникнення мови як розвитку духу настільки глибокі і серйозні, що XXI вік з своїми новими даними повертається до них, наповнюючи їх сучасним змістом.

Відгалуженням логосичной теорії є уявлення багатьох стародавніх  народів миру про мудреців, благородних  людей, законодавцях як установниках імен. В цих уявленнях створення мови приписується високошанованим і святим предкам, засновникам племені, які, як правило, були пов'язані з Богами. Так, в староіндійській Рігведе (найстародавніша і значна з чотирьох вед; перший відомий пам'ятник індійської літератури) імена встановлюють перші мудреці. Про подібний варіант створення імен мовиться і в древнеіранськой Священній книзі Авесте (букв.: закон): "І їх же стародавні люди гір імена встановили".

Роль установника імен могли виконувати не тільки предки, але і сучасники, що управляють державою, що характерний, наприклад, для старокитайської філософії. Дао як реальна сила, що творить, встановлює порядок в суспільстві через государів. Самі ж государі встановлюють порядок в суспільстві через той, що іменує, для чого їм необхідно знати точне значення імені і "межу їх вживання": чим більше законів і ніж менш вони точні, тим більше безладдя в суспільстві. Правитель повинен давати і вимовляти імена правильно, тільки в цьому випадку можливо ефективне спілкування між государем і підданими і порядок в суспільстві.

Правильність встановлення імен законодавцем для досягнення гармонії в суспільстві і мирі - тема актуальна  і для античної філософії. Встановлення імен мудрою людиною повинне відбуватися  по можливості у згоді з природою віщої. Встановлене не відповідно до речі або спотворене звичаєм вживання ім'я неправильно відображає природу речі і веде до помилки.

Ідея про установників імен мала своїх послідовників в  історії лінгвістики. Так, французький  філософ і публіцист Ж.М. Дежерандо (1772-1842), вивчаючи поведінку деяких племен, приходить до висновку, що мова могли бути повідомлений вони всього декількома людьми - більш розвинутими і мудрими керівниками. Німецький філолог Я. Гримм (1785-1863) вважав, що легше всього уявити собі походження мови в ситуації, де взаємодіють дві-три пари родоначальників і їх діти.


Информация о работе Релігійні теорії виникнення мови