Вікові особливості внутрішніх чоловічих і жіночих статевих органів
Контрольная работа, 25 Июня 2014, автор: пользователь скрыл имя
Краткое описание
У чоловіків до внутрішніх статевих органів належать: статеві залози (сім'яники), що представлені парними яєчками з придатками яєчків; сім 'явивідні протоки; сім 'яні бульбашки (пухирьці); підміхурова залоза (простата); цибулинна залоза та сім'явивідний (сечовий) канал.
У яєчках розвивається статеві клітини (сперматозоїди) та утворюються статеві гормони (андрогени), до числа яких відносяться: тестостерон (синтезується із ацетіл холестерину), андростандіон (ізомер тестостерону, але в б разів менш активний від нього), андростерон (має властивості чоловічих та жіночих статевих гормонів, у 100 разів менш активний тестостерону) та естрогени. Тестостерон діє на обмін речовин, обумовлює розвиток вторинних статевих ознак та гальмує дію естрогенів.
Содержание
1.Теоретична частина
2.Відповідність
3.Тести
4.»Німі» малюнки
5.Література
Вложенные файлы: 1 файл
Анатомія..docx
— 439.80 Кб (Скачать файл)
Самостійна поза аудиторна робота
з анатомії людини
Тема:»Вікові особливості внутрішніх чоловічих і жіночих статевих органів»
Зміст:
1.Теоретична частина
2.Відповідність
3.Тести
4.»Німі» малюнки
5.Література
Теоретична частина.
У чоловіків до внутрішніх статевих органів
належать: статеві залози (сім'яники), що
представлені парними яєчками з придатками
яєчків; сім 'явивідні протоки; сім 'яні
бульбашки (пухирьці); підміхурова залоза
(простата); цибулинна залоза та сім'явивідний
(сечовий) канал.
У яєчках розвивається
статеві клітини (сперматозоїди) та утворюються
статеві гормони (андрогени), до числа
яких відносяться: тестостерон (синтезується
із ацетіл холестерину), андростандіон
(ізомер тестостерону, але в б разів менш
активний від нього), андростерон (має
властивості чоловічих та жіночих статевих
гормонів, у 100 разів менш активний тестостерону)
та естрогени. Тестостерон діє на обмін
речовин, обумовлює розвиток вторинних
статевих ознак та гальмує дію естрогенів. Розвиток статевих клітин у
чоловіків (сперматогенез) йде непереривно,
але для кожної окремої статевої клітини
можна умовно виділити чоловічий статевий
цикл, що відбувається у сім'яниках за
схемою: сперматогонії, сперматоцити,
сперматіди, сперматозоїди (останні дозрівають
у придатках яєчок в продовж 62-64 діб). Утворення
сперматозоїдів починається з періоду
статевого дозрівання (15-17 років) і закінчується
з атрофією статевих залоз у віці 50-60 років,
коли наступає чоловічий клімактеричний
період. Якщо врахувати, що 1 мм3 сім'яної
рідини (сперми) містить до 100 млн. сперматозоїдів,
а лише за один статевий акт виділяється
до 3 мм3 сперми, то зрозуміло, що за весь
період життя у чоловіків утворюється
астрономічна кількість статевих клітин.
Кожен сперматозоїд людини має голівку
з акросомою, шийку та хвостик (джгутик)
і несе одинарний (гаплоїдний) набір хромосом
(генетичної інформації). Сперматозоїди
за допомогою джгутика здатні до самостійного
руху із швидкістю до 3,5 мм/сек. (за годину
можуть пройти шлях до 20 см!). В порожнині
статевих органів жінки сперматозоїди
зберігають здатність до руху в продовж
6-7 днів. Акросома містить фермент гіалуронідазу,
який здатен розчинювати оболонку жіночої
яйцеклітини, що потрібно для запліднення.
До внутришніх статевих органів жінок належать: парні статеві залози (яєчник); маткові труби; матка; та піхва. У яєчнику розвиваються статеві клітини (яйцеклітини) та утворюються статеві гормони (естрогени), до числа яких відносяться: естрон, естріол, естрадіол та андрогени (останні до певного періоду віддаляє початок менструації у жінок). Сам яєчник парне утворення, розташований у порожнині малого тазу і має кірковий та мозковий прошарки. У кірковому прошарку знаходяться фолікули (міхурці) з недозрілими яйцеклітинами. В обох яєчниках здорової жінки нараховується до 600 тис. первинних фолікулів, однак за весь період статевої активності тільки у 200-550 фолікулах дозрівають здатні до запліднення яйцеклітини. У мозковому прошарку розміщена велика кількість кровоносних судин та нервів.
Жіночі статеві гормони є похідними холістерину та дезоксікор-тикостерону і синтезуються у зернистому прошарку фолікулів. Крім цього, у жовтих тілах яєчника, що утворюються на місці виходу з фолікулу дозрілої яйцеклітини, утворюється гормон вагітності — прогестерон. Фолікулярні гормони впливають на розвиток статевих органів і вторинних статевих ознак. їх дією обумовлена періодична поява менструації, а також розвиток і зростання молочних залоз. Прогестерон Здійснює вплив на процеси, пов'язані з настанням і нормальним протіканням вагітності. Якщо на початку вагітності зруйнувати жовте тіло, то вагітність обривається і плід видаляється з організму. Під впливом прогестерону стінки матки розпушуються і готуються до надходження заплідненої яйцеклітини, яка потім може легко закріпитися в її розпушеній стінці. Наявність прогестерону в крові (при настанні вагітності) перешкоджає подальшому дозріванню фолікулів, а отже, і дозріванню нової яйцеклітини. В період вагітності прогестерон також активізує додаткове зростання молочних залоз, що сприяє підготовці організму до годування майбутньої дитини. Діючи на м'язи стінок матки, прогестерон перешкоджає їх скороченню, що має важливе значення для нормального протікання вагітності, оскільки скорочення стінок матки, викликане різними причинами (наприклад, гормоном задньої частки гіпофіза окситоцином веде до припинення вагітності і викидню. Розвиток статевих клітин у жінок (оогенез) має назву жіночого статевого циклу і представляє собою процес періодичного дозрівання і виходу в матку здатної до запліднення яйцеклітини. Такі періодичні цикли у здорової жінки в період статевої активності (з 13-15 років до 45-55 років) повторюються через кожні 24-28 днів.
Відповідність.
А.Чоловічі статеві органи
1 ) підміхурова залоза
Б.Жіночі статеві органи
Відповідь до тесту на відповідність:
А.-1,2,6,7
Б.-3,4,5,8,9,10.
Тести.
1.Вкажіть який з органів не
належить до чоловічих статевих органів?
а)яєчко
б)сім’яні
пухирці
в)цибулинна
присінка
г)передміхурова
залоза
2. Вкажіть який з органів не належить до
жіночих статевих органів?
а)великі соромітні
губи
б)простата
в)клітор
г)дівоча перетинка
3.Калитка-це…?
а)залозисто-м’язовий
орган, який охоплює початковий відділ
сечівника
б)шкірний утвір,поділяється
перетинками на дві половини,в кожній
з яких
в)парний орган
г)непарний
порожнистий орган грушоподібної форми
4.Стінка матки складається з таких шарів?
а)периметрій
б)міометрій
в) ендометрій
г)всі відповіді
вірні
5.Яку другу назву мають цибулинно-сечінкові
залози?
а)бульбо уретральні
б)пахвині
в)ритартні
г)простата
6.Скільки країв має яєчник?
а) 1(медіальний)
б)2(вільний
і брижовий)
в)3(передній,задній
і боковий)
г)4(передній,задній,медіальний
та латеральний)
7.Скільки отворів має маткова труба?
а)1(серозний)
б)2(матковий
і черевний)
в)3(матковий
, черевний і брижовий)
г)4 матковий
, черевний , брижовий і м’язовий)
8. Впливом яких гормонів зумовлена
секреторна фаза менструального циклу?
а)прогестерону
б) естрогенів
в)пролактину
г)андрогенів
9.Як впливають естрогени на функцію залоз шийки матки?
а)Сприяють утворенню щільної пробки Кристелера.
б)Підвищують секрецію слизових залоз шийки матки.
в)Знижують
секрецію слизових залоз шийки матки
г)вливають на функцію
виділення
10.Вкажіть,як називається місце переходу
порожнини матки в канал шийки?
а)перешийка
б)калитка
в)маткова труба
г)очеревина
Відповіді до тестів:
1.В
2.Б
3.Б
4.Г
5.А
6.Б
7.Б
8.А
9.Б
10.А
«Німі» малюнки
Будова жіночих статевих органів
Будова чоловічих статевих
органів
Відповіді до «німих» малюнків
Будова жіночих статевих органів:
1. Малі статеві губи
2.Піхва
3.Шийка матки
4.Порожнина матки
5.Маткова труба
6.Матка
7.Яєчник
Будова чоловічих статевих органів:
1.Машонка
2.Яєчко
3.Придаток яєчка
4. Сім'явивідна протока
5.Сечовипускальний канал
6.Половий член
Література:
1.http://pidruchniki.ws/
2. http://ilive.com.ua/health/
3. http://vuzlib.com/content/